Poserende Poëzie

Een kunstzinnige poëziebundel, geschreven door een model

De evolutie van de kunstzinnige identiteit van Khiara begon aan de Kunstacademie van Hasselt, waar ze zichzelf letterlijk blootgeeft als model. Het werd haar al snel duidelijk dat kunst in twee richtingen werkt. Terwijl zij het enige studieobject is van zoveel mensen samen, staan al diezelfde mensen ook oog in oog met haar. Toch is ze geen voorwerp, maar een vrouw van vlees, bloed en emotie. Zo observeert ook zij wat er rondom haar gebeurt, als empaat. Er ontstond een dynamiek die leidde naar een dieper kunstenaarschap in woord en beeld. De beelden die ze opwekt zijn gebonden aan ingevingen  rond momenten en personen, waardoor een mooie kleurrijke wisselwerking tussen lezen en kijken kan worden ervaren.

Khiara Gray (Leuven, 1990) is model en kunstschilder. Naast het werken in eigen atelier, werkt ze graag samen met andere kunstenaars die haar inspireren. Ze heeft een groot gevoel voor zelfbewustzijn, waardoor ze krachtige portretten neerzet en onderwerpen uit een taboesfeer lift. Haar stijl getuigt van pure pit, met een zoete schaduw van tederheid en emotie.

-Knopskaya

Wil je een exemplaar van Poserende Poëzie?

ISBN 978-94-640-3473-8

Je kan het boek bestellen via boekscout of bij mij komen afhalen.

Een model
is een kei
in de tijd.

Bewegingsloos
tikken de seconden
in haar hoofd.

#Keigoed

Hij meent dat hij
ze vangen kan,
maar door haar vorm
is hij bevangen.

Hij meent dat hij
haar leiden kan,
maar door haar blik
wordt hij verleid

naar diepe bronnen
van onzekerheid.

De schoonheid die hij
tentoonstellen wil,
is dagelijks
door haar getoond.

#Kunstenaar

Jouw blik
achter het licht

Starend
Vragend

Ogen dicht

Sierlijk bewegen
emoties gericht.

Mijn wezen
verheft zich.

Ik zwicht.

#Weerstand

Wat zeggen anderen?

Aan de hand van uiteenlopende illustraties breng je de kunstenaars in beeld. Waar de ene spread een beeldvullend gezicht in zwartwit laat zien, beeld je op de volgende pagina een klein persoon met penseel in kleur af. Ook in je gedichten is jouw blik gericht op de kunstenaar en hierin weet je je gevoelens en gedachtegangen poëtisch op papier te zetten. Het is dan ook voor het eerst dat ik me realiseer dat model staan ook eenzaam kan zijn, wat je treffend omschrijft: ‘Smachtend naar een deelgenoot zit ik midden in de aandacht.’

Sofie – Boekscout

Klik hier om de video te bekijken

De weg

Tijdens het model zijn in de Academie voor Schone Kunsten te Hasselt, reflecteerde ik over wat ik deed, waarom ik het deed en vooral wat ik voelde.
Plots kwam er een gedichtje aangewaaid. Na wat kneden, vormen en herschrijven in mijn hoofd, memoriseerde ik het stukje tekst, zodat ik het in de pauze kon neerpennen.
Het bleef niet bij een gedichtje, er kwamen er nog een tweetal.

In dezelfde periode hield ik me tijdens het poseren bezig met schetsen, wanneer dat mocht en kon. Al die mensen zien tekenen, schilderen, boetseren en fotograferen maakte het mij moeilijk om zelf niets te doen. Af en toe stoorde het niet als ik tekende, bijvoorbeeld tijdens het zitten voor portret. Ik moest wel zorgen dat ik stil zat. Enkel mijn hand bewoog en ik keek weinig tot niet op mijn blad, om de mensen die intussen mij tekenden niet te storen. Vandaar zijn de schetsen in dit boekje meestal blindtekeningen. Zo heet dat in vaktermen, blind omdat je niet op je blad mag kijken. Andere tekeningen ontstonden tijdens de pauze.

En dan plots, besefte ik het: Ik ga een boek schrijven. Zo simpel was het.
De maanden erna ging ik op zoek naar de gedichtjes in mijn hoofd tijdens het poseren. Sommige kwamen alsnog aangewaaid, andere moest ik zoeken, moest ik vormen. Soms ontstonden ze uit frustratie of verveling, soms uit voldoening.
Tot ik er genoeg had, tekeningen had ik ondertussen in overvloed.

Vervolgens kwam de veel moeilijkere zoektocht naar hulp om van mijn boek een echt boek te maken. Ik zocht hulp voor de vormgeving, de publicatie, de achterflap, de promo, het publiek…

Deze zoektocht is nog niet afgelopen, maar bij deze is mijn boek een echt boek en ben ik de volgende mensen zeer dankbaar:

  • Serge Baeken – illustrator, striptekenaar, grafisch vormgever en coach voor mij
  • Boekscout – Uitgeverij waar iedereen een kans heeft, ook als het boek ‘beperkte commerciële slaagkansen’ heeft
  • Academie voor Schone Kunsten Hasselt – plek van inspiratie en mogelijkheden
  • Knopskaya – Duizendpoot, recensent, schrijfster, kunstliefhebber, de juiste woorden op het juiste moment
  • Anneleen Vandycke – Student fotografie in Hasselt die het mooiste krachtige portret van me maakte
  • Daltonstudio – Grafisch ontwerp, fotografie, webdesign, eerste hulp bij alles, steun en toeverlaat

   

  Het kunstwerk kan de wereld in. Mijn werk is gedaan.
  Vanaf nu is het aan jou. Geniet ervan, verwonder jezelf, deel het met wie je wilt.

  Khiara